Vapaapäivä, veto poissa, ulkona pakkasta ja lunta...pakko leipoa;)
Ensin paistettiin ne perinteiset joulupiparit(kaupan valmistaikinasta), sitten pakkasesta sulatetut Naperomunkit(ne on tooosi hyviä) ja vielä kolme patonkia Myllyn parhaiden ohjeella:
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
n.6 dl durumvehnäjauhoja
Täyte:
50 g voita sulatettuna
1½ dl kaurahiutaleita
2 dl porkkanaraastetta
4 valkosipulinkynttä
1-2 tl yrttisuolaa
Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Lisää öljy ja jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina
kolmeen osaan ja kauli osat n. 20 x 20 cm:n levyiksi.
Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä täyte tasaisesti levyille. Rullaa
levyt kääretortun tapaan reunasta alkaen. Laita patongit patonki- tai uunipellille kohoamaan ja tee pintaan viillot
veitsellä vinottain n. 2 cm:n välein. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä.
Voitele patongit vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista
225-asteisessa uunissa n. 20 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl esim.
teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean
kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.
Nautitaan kylmänä pakkaspäivänä lämmittävän keiton kanssa, meillä tarjotaan tänään tomaattikeittoa näiden kanssa!
nami.... =)
VastaaPoistahyvää joulua!! =)