torstai 6. helmikuuta 2014

Gluteeniton sitruuna-marenkipiiras

 
Pohja:
100 g voita tai leivontamargariinia
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (2 dl hienoa+1 dl karkeaa)
2 rkl sokeria
½ tl leivinjauhetta
n. 3 rkl kylmää vettä
Täyte:
2 dl vettä
1½ dl sokeria
1 dl sitruunan puristettua mehua
2½ rkl Maizenaa
4 keltuaista
50 g voita tai leivontamargariinia
1 rkl vaniljasokeria
Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria

Nypi kylmä, pilkottu voi ja vehnäjauho-sokeri-leivinjauheseos murumaiseksi. Lisää kylmää vettä vähitellen ja sekoita nopeasti taikinaksi, älä vaivaa. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään.
Kauli taikinasta ympyränmuotoinen ison piirakkavuoan kokoinen pala. Käytä gluteenittomia jauhoja apuna. Siirrä taikinalevy voidellun piirakkavuoan päälle ja taputtele. Leikkaa reunat veitsellä siistiksi. Laita vielä jääkaappiin 15 minuutiksi.
Paista pohjaa 200 asteessa noin 15 min. Jäähdytä pohja.
Kaada kattilaan vesi, lisää sokeri, sitruunanmehu, Maizena ja keltuaiset. Kuumenna tasaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Ota kattila pois liedeltä, lisää voi. Sekoita tasaiseksi ja anna hetken jäähtyä. Lisää vaniljasokeri.
Kaada sitruunakiisseli piiraspohjalle. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää vähitellen sokeria koko ajan vatkaten. Pursota tai lusikoi kuohkea marenki sitruunakiisselin päälle. Paista piirasta uunissa vielä sen verran aikaa, että marenki saa kauniin vaaleanruskean värin. Tarjoile jäähtyneenä.

Ja taas on todettava; melkein parempaa kuin tavallinen!

2 kommenttia:

  1. Moi Niinu, tein tätä juhannusherkuksi anoppilassa, anoppi on keliaakikko.... Onnistui hienosti ja oli todella ihanaa. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Sitruuna-marenkipiiras on kyllä aina hyvää:)

      Poista